Home Ποδόσφαιρο Πήρε φόρα ο Ιγκόρ και τους ξεβρακώνει (πάλι)!
Πήρε φόρα ο Ιγκόρ και τους ξεβρακώνει (πάλι)!
0

Πήρε φόρα ο Ιγκόρ και τους ξεβρακώνει (πάλι)!

0
0

Ήταν να μην πάρει μπρος ο Ιγκόρ Τούντορ. Ο Κροάτης, πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Κροατίας, όπου μίλησε για την εμπειρία του από τον πάγκο του Δικεφάλου, για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν, για το τι φταίει και δεν πετυχαίνει τα αποτελεσματα που θέλει ο ΠΑΟΚ, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην απόλυσή του.

Τα κυριότερα από αυτά που είπε είναι ότι:»Κακώς περιμένουν στον ΠΑΟΚ αποτελέσματα και τίτλους, αφού ούτε και στο παρελθόν τα κατακτούσαν». «Μπορεί να έχει μια ομάδα το κεφάλαιο, τους οικονομικούς πόρους, μια καλή οικονομική πολιτική και ένα δυνατό εμπορικό τμήμα αλλά αν δεν έχει αθλητική φιλοσοφία, ένα ξεκάθαρο μακροπρόθεσμο σχέδιο, δεν μπορεί να τα καταφέρει να κατακτήσει τίτλους» (υύτε κουβέντα δηλαδή για τη διαιτησία).

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση σχετικά με την αφορμή για την οποία τον έδιωξε ο Σαββίδης: «Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά από το παιχνίδι, θα δείτε ότι εγώ επαινώ πρώτα τους παίκτες μας αλλά στη συνέχεια κάνω μια πραγματική, αλλά αμφιλεγόμενη σύγκριση -δυστυχώς- με τους παίκτες του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα. Αν είχα αναφερθεί στον Μπεργκ αντί του Ιντέγιε, πιθανότατα θα εξακολουθούσα να είμαι προπονητής στον ΠΑΟΚ. Τουλάχιστον για ένα ακόμη παιχνίδι. Είναι λυπηρό αλλά είναι αλήθεια.»

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Τούντορ:

Πώς αισθάνεστε τώρα, αφού έχετε χωρίσει με τον ΠΑΟΚ;

«Ειλικρινά, είναι ανάμικτα τα συναισθήματα. Υπάρχει, βέβαια, θλίψη, θυμός,  νοσταλγία, υπερηφάνεια, ή ό, τι ακόμη το πιο περίεργο, υπάρχει ένα ασυνήθιστο μείγμα ικανοποίησης, ανακούφισης και χαράς».

Είναι κάπως ασυνήθιστη η συμπεριφορά από κάποιον που μόλις απολύθηκε;

«Δυστυχώς, αισθάνομαι ότι όσα κάναμε τους τελευταίους εννέα μήνες, όλα τα καλά δεν ήταν αρκετά, μια ήττα έφερε το τέλος του κόσμου, ενώ το να κερδίσει η ομάδα ένα τρόπαιο θεωρείται κάτι φυσιολογικό και το περίμεναν στον ΠΑΟΚ…».

Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τώρα που φύγατε, αν συνεχίζουν να περιμένουν φυσιολογικά αυτή τη νίκη;

«Με όλο το σεβασμό που έχω για τον ΠΑΟΚ, όταν κοιτάς τη νίκη και την κατάκτηση τίτλων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θα δούμε ότι δεν είναι τόσο συχνές οι επιτυχίες και οι κατακτήσεις τροπαίων από τον ΠΑΟΚ, αλλά παρόλα αυτά δημιουργείται αυτή η εντύπωση ή κάποιος έχει μια τέτοια αίσθηση ότι είναι τόσο κοντά στον τίτλο».

Υπάρχει εξήγηση γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

«Οι φίλαθλοι περιμένουν ότι με τα χρήματα που έχει επενδυθεί στην ομάδα, θα βελτιωθούν τα αποτελέσματα και η ομάδα θα κερδίσει τρόπαια. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι δυσαρεστημένοι και θέλουν καλύτερα αποτελέσματα. Κάτι που είναι απολύτως θεμιτό και κατανοητό».

Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα και γιατί δεν έρχονται τα αποτελέσματα;

«Μπορεί να έχεις τα χρήματα, τους οικονομικούς πόρους, μια καλή οικονομική πολιτική και ένα δυνατό εμπορικό τμήμα αλλά αν δεν έχεις αθλητική φιλοσοφία, ένα ξεκάθαρο μακροπρόθεσμο σχέδιο, ικανούς και τίμιους ανθρώπους να δουλέψουν πάνω σε αυτό, τότε τίποτα δεν μπορεί να συμβεί.

Κοιτάξτε τι έχει συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια. Πόσες αλλαγές προπονητών, 8-9 δεν γνωρίζω καν, πόσοι πολλοί διευθυντές, πρόεδροι, σύμβουλοι όλων των ειδών. Φέτος είχαμε μια κατάσταση όπου υπήρχαν δύο διευθυντές και δύο πρόεδροι. Είχαμε συναντήσεις, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος έχει εξουσία πάνω στο τι, και ένας διευθυντής με τον προπονητή δεν μπορούσαν ακόμη και να αποφασίσουν ποιους παίκτες θέλουν να φέρουν στην ομάδα. Αυτά είναι γελοία πράγματα να συμβαίνουν σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ».

Θεωρείτε ότι τα όσα είπατε στις συνεντεύξεις Τύπου ήταν ο λόγος που οδήγησε τον Ιβάν Σαββίδη στο να σας απολύσει;

«Όταν δουλεύεις σε έναν σύλλογο όπως ο ΠΑΟΚ για εννέα μήνες είναι λογικό να συμβούν δύο – τρεις τέτοιες καταστάσεις όπου σαν προπονητής καλείσαι να δείξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους ανθρώπους κατά κάποιον τρόπο την γυμνή αλήθεια και αυτό όχι επειδή δεν εκτιμάς τους παίκτες ή υποτιμάς τον σύλλογο αλλά επειδή θέλεις να δείξεις τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση, ίσως και να θέλεις να δεις μια θετική αντίδραση από τους παίκτες σου.

Αυτό είναι κάτι που κάνουν παγκοσμίως οι προπονητές. Και το πιο σημαντικό στον ΠΑΟΚ φέτος, ήταν μετά από αυτό να αντιδράσει η ομάδα με θετικό τρόπο.

Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά από το παιχνίδι, θα δείτε ότι εγώ επαινώ πρώτα τους παίκτες μας αλλά στη συνέχεια κάνω μια πραγματική, αλλά αμφιλεγόμενη σύγκριση -δυστυχώς- με τους παίκτες του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα. Αν είχα αναφερθεί στον Μπεργκ αντί του Ιντέγιε, πιθανότατα θα εξακολουθούσα να είμαι προπονητής στον ΠΑΟΚ. Τουλάχιστον για ένα ακόμη παιχνίδι. Είναι λυπηρό αλλά είναι αλήθεια.»

Αισθάνεστε ότι αυτός ήταν ο μόνος λόγος;

«Όχι. Υπήρχε επίσης ένα αίτημα από τον σύλλογο, το οποίο δεν μπορούσα να αποδεχθώ.»

Ποιο ήταν αυτό;

«Την περασμένη Δευτέρα, μετά την ήττα από τον Πανθρακικό, ο πρόεδρος της ομάδας Λούμπος Μίχελ παρουσιάστηκε στο ξενοδεχείο με ένα επείγον αίτημα του Ιβάν Σαββίδη, ότι για το μέλλον θα πρέπει να ενσωματώσω στο σταφ μου τον κ Ίβιτς, ο οποίος ήταν τότε ο προπονητής της Κ20. Η ιδέα ήταν του κ. Σαββίδη που θεωρούσε ότι έπρεπε να με βοηθήσει και να κάνει το τεχνικό επιτελείο πιο ισχυρό. Επίσης, θα έπρεπε να… κάνω χώρο για τον κ.Ίβιτς, μετακινώντας έναν εκ των συνεργατών του, το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσα να το δεχτώ, εξηγώντας ότι οι παίκτες θα το παρερμηνεύσουν και ότι κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα αποδυτήρια. Δεν θα μπορούσα να το δεχτώ, εγκαταλείποντας κάποιον από τους ανθρώπους μου.»

Τι συνέβη τότε;

«Ακολούθησαν δύο πολύ δύσκολες ημέρες. Ο πρόεδρος Λούμπος Μίχελ, έχοντας καλές προθέσεις, κάλεσε τον βοηθό μου τον Ιβάν Λέκο με την πεποίθηση να μας πείσει για τη σοβαρότητα της κατάστασης και να επηρεάσει την απόφασή μου. Εγώ δεν θα μπορούσα να αποδεχθώ το αίτημα του κ.Σαββίδη και το όλο θέμα έληξε, με τον Ίβιτς να αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ.»

Λυπάστε για ότι έγινε;

«Φυσικά και λυπάμαι για το πως όλα τελείωσαν, αλλά πρέπει να καταλάβετε και εσείς, πως ένας προπονητής πρέπει να σταθεί στις αρχές του και να έχει μια σαφή ιδέα και στάση στη διαχείριση της ομάδας του. Σέβομαι πάντα την ιεραρχία σε έναν σύλλογο, αλλά αν αποδεχόμουν αυτήν την συμβιβαστική λύση θα προέκυπτε ζήτημα προσωπικής ηθικής και μακροπρόθεσμα δεν θα έβγαινε σε καλό. Η αποδοχή σε ένα τέτοιο τελεσίγραφο εκείνη την περίοδο, θα σήμαινε πως θα δεν μπορούσα να κοιτάω πια τον εαυτό μου στα μάτια, πηγαίνοντας ενάντια σε όλες τις αρχές μου στα αποδυτήρια, σε όλα αυτά που πιστεύω στην προπονητική μου καριέρα.»

 

 

admin